Blog

Interesting, cute, fun!


You are cordially invited to join us on a culinary adventure. We will not only write about food, but we will also try to cover other interesting topics in Indian style.

Slovenija: Priljubljena destinacija za bollywoodske filmske ekipe

  • Objavljeno: 16.05.2024

V zadnjih letih se je Slovenija uveljavila kot priljubljena destinacija za snemanje bollywoodskih filmov. Čudovita narava,slikovita mesta in gostoljubni ljudje so le nekateri od razlogov, ki privabljajo indijske filmske ekipe v našo čarobno deželo.

Sodelovanje z bollywudskimi filmskimi ekipami se je pri nas začelo v začetku leta 2012, ko smo imeli čast nuditi catering za snemanje filma "Student of the Year". Od takrat naprej smo sodelovali z že mnogimi uveljavljenimi imeni indijske kinematografije in priča bili nastajanju številnih filmskih uspešnic.

Skozi leta smo sodelovanje še nadgradili in poleg cateringa nudimo tudi celovito podporo filmskim ekipam pri iskanju lokacij, pridobivanju dovoljenj in organizaciji logistike. Spremljali smo jih tudi na turnejah po Dalmaciji, kjer so snemali čudovite prizore ob Jadranskem morju.

Naša ekipa se s ponosom spominja vseh sodelovanj z indijskimi filmskimi ekipami. Navdušuje nas njihova strast do filmske ustvarjalnosti in profesionalen odnos do dela. Vsak projekt je bil edinstvena izkušnja, polna nepozabnih doživetij in spoznavanja bogate indijske kulture.

Prepričani smo, da se bo trend snemanja bollywoodskih filmov v Sloveniji nadaljeval tudi v prihodnosti. Slovenija ima veliko ponuditi filmskim ustvarjalcem in veselimo se novih sodelovanj, ki bodo stkala še tesnejše vezi med našima kulturama.

NOVO V MESTU -> Namaste Grab&Go!

  • Objavljeno: 10.05.2024

V sklopu veleblagovnice Nama v centru Ljubljane se je odprla nova lokacija že dobro poznanih indijskih restavracij Namaste. Tokrat Namaste Grab&Go, kjer lahko izbirate med različnimi indijskimi jedmi, ki so kot nalašč za hitro malico ali kosilo na poti. Pri izdajnem oknu imate možnost naročiti različne indijske specialitete v obliki pizze (butter chicken, paneer masala, ...) ali pa kathi zvitke v inovativni izvedbi, ki jo že dobro poznate z Odprte kuhinje. Tudi samose so na meniju! Vabljeni na pokušino, ne bo vam žal! Res je odlično.

📭 NASLOV: Tomsšičeva 2

📞 KONTAKT: 041 703 267

✉️ info@restavracija-namaste.si

⏰ DELOVNI ČAS: od ponedeljka do sobote: 10ih - 19ih

Holi, praznik barv.

Holi, znan tudi kot "Praznik barv"

  • Objavljeno: 30.03.2024

Holi, znan tudi kot "Praznik barv", je eden najbolj živahnih in radostnih praznikov v indijski kulturi. Praznuje se predvsem v spomladanskih mesecih, običajno marca, in predstavlja veselje, živahnost ter enotnost skupnosti.

Zgodovina Holija sega globoko v hindujsko mitologijo. Ta praznik praznuje zmago dobrega nad zlim ter ljubezen in veselje med ljudmi. Ena izmed najbolj znanih zgodb, povezanih s Holiem, je zgodba o Prahladu in njegovem zlobnem očetu Hiranjašipu. Prahlad je bil zvest oboževalec boga Višnuja, medtem ko je njegov oče, zlobni kralj Hiranjašipu, želel, da se njegov sin prikloni njemu kot bogu. Ko to ni uspelo, je poskušal ubiti Prahlada na različne načine, vendar ga je vsakič rešil Višnu. Končno je Hiranjašipu poskušal ubiti s pomočjo zlobne sestre Holike, ki je bila imuna na ogenj. Toda namesto Prahlada je bila Holika tista, ki je umrla, medtem ko je Prahlad ostal varen. Ta zgodba simbolizira zmago dobrega nad zlim, kar se praznuje na prazniku Holi.

Glavna značilnost Holija je metanje barv in vode. Ljudje se zbirajo na ulicah in trgih, oboroženi s pisanimi barvami v prahu, znanimi kot "gulal", ter barvami v tekoči obliki. Medtem ko se mečejo barve, ljudje pojejo, plešejo in se zabavajo. Ni pomembno, ali si bogat ali reven, mlad ali star - vsi so enaki pod plastmi barv. Ta praznik odraža idejo enotnosti in radosti med ljudmi.

Poleg tega je Holi priložnost za okušanje različnih tradicionalnih jedi, kot so "gujiya", "puran poli", "thandai" in številne druge sladice ter prigrizki. Te dobrote se delijo med družino, prijatelji in sosedi, kar povečuje občutek povezanosti in skupnosti.

Holi je tudi priložnost za pomladansko čiščenje doma in pripravo na novo sezono. Ljudje obnovijo svoje domove, odstranijo nepotrebne stvari ter pripravijo cvetlične okraske in barvite tapiserije za praznovanje.

Skupaj z barvitimi oblačili, glasbo in plesom Holi ustvari nepozabno izkušnjo, ki združuje ljudi in praznuje radost življenja. Ta praznik ni le praznovanje indijske kulture, temveč tudi sporočilo veselja, enotnosti in ljubezni, ki ga lahko delimo med seboj.Slastne indijske jedi

Zgodovina indijske kulinarike

  • Objavljeno: 15.03.2024

Zgodovina indijske kulinarike je bogata in raznolika, saj sega več tisočletij nazaj v čas starodavnih civilizacij, kultur in tradicij na Indijskem polotoku. Indijska kuhinja je ena najstarejših in najbolj razvejanih kulinaričnih tradicij na svetu, ki je vplivala na številne druge kuhinje in se še danes razvija ter ohranja svojo edinstveno identiteto.

Zgodovina indijske kulinarike sega v obdobje starodavnih civilizacij, kot so Harapška civilizacija, Mohenjo-Daro in Vedska kultura, ki so živele na območju današnjega Pakistana in severozahodne Indije. V teh civilizacijah so ljudje že gojili različna žita, zelenjavo, sadje ter uporabljali začimbe in zelišča v kulinariki.

Med najpomembnejšimi vplivi na razvoj indijske kulinarike so bili stiki s tujimi kulturami in civilizacijami skozi zgodovino, kot so Perzijci, Grki, Arabci, Mongoli, Turki in Britanci. Vsaka od teh kultur je pustila svoj pečat na indijski kuhinji, vnašajoč nove sestavine, tehnike kuhanja in okuse.

Pomemben mejnik v zgodovini indijske kulinarike je bila uvedba raznolikih začimb in zelišč, ki so postale temelj za okusno in aromatično indijsko kulinariko. Začimbe, kot so kardamom, kurkuma, ingver, kumina, koriander, čili in cimet, so pomembno prispevale k bogatemu okusu indijskih jedi ter njihovim zdravilnim lastnostim.

Med pomembnimi kulinaričnimi tradicijami v Indiji so različne regionalne kuhinje, ki se razlikujejo glede na podnebje, geografijo, kulturo, vero in lokalne sestavine. Na severu Indije prevladujejo jedi, ki temeljijo na mlečnih izdelkih, žitih, mesu in začimbah, medtem ko je v južni Indiji poudarek na rižu, ribah, kokosu in začimbah.

Indijska kuhinja je znana po svoji vegetarijanski tradiciji, ki sega nazaj v čas starodavnih hindujskih in budističnih naukov, ki spodbujajo ahimsa ali nenasilje. Vegetarijanske jedi, kot so dhal, paneer, sabzi in dosa, so postale priljubljene po vsem svetu zaradi svojega bogatega okusa in zdravih sestavin.

Poleg tega ima indijska kuhinja tudi bogato tradicijo slaščic, kot so gulab jamun, jalebi, barfi in rasgulla, ki se pogosto uporabljajo pri praznovanjih in posebnih priložnostih. Te slaščice so znane po svoji sladkosti, bogati teksturi in aromatičnih začimbah.

Danes je indijska kuhinja priljubljena po vsem svetu in se še naprej razvija ter prilagaja sodobnim trendom in okusom. Kljub temu pa ostaja zvesta svojim koreninam, tradicijam in okusom, ki so jo naredile eno najbolj edinstvenih in cenjenih kulinaričnih tradicij na svetu.

Ghee ali prečiščeno maslo

Ghee or refined butter

  • Objavljeno: 17.10.2022

Ghee is a type of boiled butter that is mainly used in Indian cuisine. Its beneficial effects have already been known to our grandmothers, who used it for intestinal problems. Purified butter does not contain lactose, so it is also suitable for people with lactose intolerance. You can buy it in specialty stores for Asian and healthy food, but you can also make it yourself.

Put 450 g of unsalted raw butter in a pan and melt it at low temperature. When the butter has melted, raise the temperature slightly. Remove the foam that forms on the surface of the butter with a wooden spoon. Cook the butter until clean fat floats to the surface and the solid particles sink to the bottom.

Immediately remove the pan from the stove and pour the purified fat with a ladle into a clean glass jar with a screw cap or strain it through a very fine strainer. Discard the sediment from the bottom. Refined butter has a longer shelf life than raw and can be stored in the refrigerator for several months, and in the freezer for up to a year.

You can flavor the butter with various spices (ginger, paprika powder, cumin…) that you add to the butter at the beginning of cooking. It is especially useful for quick roasting at high temperatures, but otherwise it is used in the same way as raw butter - for baking cakes or as a spread.

Okusi regij

Various flavors of different regions

  • Objavljeno: 04.10.2022

In northern India, they use more meat: from chicken (such as tandoori) to lamb and meat kebabs. They also enjoy more dairy products there. In the south we will find more vegetables, lentils and rice and fish, crabs and seafood. Most dishes are prepared on coconut fat, served with curry and seasoned with delicious tamarind. * Regionally, Indian cuisine can be divided into eastern and western. In the East, there are many "pasta" or sauces that are poured over rice, pasta and vegetables. In addition to curry sauce, there is also chili sauce, coconut sauce, cumin and various types of mustard. * In the west of India they eat more vegetables, the dishes are typically sweeter. In addition to rice and fish, there will be no shortage of coconut on the plate. In addition to chili and curry, they also use cumin and cardamom, ginger, turmeric, cinnamon and ginger.

Osho o Indiji

Osho about India

  • Objavljeno: 27.09.2022

India is not just geography or history. It is not just a nation, a country or a piece of land. It is something more: it is a metaphor, poetry, something invisible and yet tangible. An energy field with a special vibration that no other country in the world has. Thousands of people have searched and reached the final enlightenment on its soil for almost ten thousand years. Their vibration is still alive, their influence is felt in the air, you just need the ability to perceive the invisible that surrounds this land. If you visit it with some meditative mind, you will come in contact with the invisible. 

Pisana in slastna indijska kulinarika

Colorful and delicious Indian cuisine

  • Objavljeno: 16.09.2022

Indian cuisine is not only based on the well-known curry and chicken, but we find much more in it: from meatless to meat specialties. As it contains a lot of vegetables, it is considered a balanced and healthy diet, and it is definitely given a variety of aromas that can be truly exotic for the European eye and nose. You will surely find a rich cultural tradition in Indian cuisine, and everyone will also find a taste that suits them and different levels of spiciness. * Indian cuisine is characterized by the fact that one plate contains dishes from various food categories, from protein to carbohydrates and fiber. A typical example is thali, which is usually served on a round tray and contains a dhal lentil topping in addition to rice; vegetables, bread or toasted crackers and yogurt, and various sauces or chutney are added to this. As is the vele tradition, you should eat this food with your fingers, and of course you will be served western utensils in Indian restaurants.

Želve so se po 20 letih vrnile na čisto plažo v Indiji.

The turtles have returned to a clean beach in India after 20 years

  • Objavljeno: 05.09.2022

The beautiful beach in Mumbai was covered in garbage. Before that, it was the birthplace of sea green turtles. Because of the garbage, they had to move to other regions. A man named Afroz Shah came to this beach one day and started cleaning it, he was soon joined by volunteers. In total, more than 5,000 pieces of garbage were collected, and the UN described the project as "the largest beach cleaning project". This spring, the turtles returned to the beach.

Reservations

Send us your wish

We are happy to reserve the most suitable table for your celebrations, weddings, anniversaries, meetings, a romantic dinner or just a quick business lunch. In agreement with you, we will prepare various dishes and design appropriate menus. Possibility to rent for larger groups for various events or private parties.

Nalivanje lassija v kozarčke