Globoko v srcu indijske kulinarike se skriva fascinantna skrivnost - tradicionalna glinena peč, imenovana tandoor. Ta starodavna kuharska mojstrovina že več kot 2000 let oblikuje okuse indijske kuhinje in je veliko več kot le preprosta peč. Je simbol tradicije in mojstrstva neverjetnih kulinaričnih možnosti.
KAKO DELUJE TANDOOR? Predstavljajte si veliko, pokončno glineno posodo v obliki vrča, ki lahko doseže osupljive temperature do 480°C! Na dnu gori ogenj, čigar plameni objemajo notranje stene posode. Ta edinstvena oblika in material ustvarjata popolno okolje za peko mesa, kruha in drugih jedi.
ZAKAJ JE TANDOOR TAKO POSEBEN? Skrivnost tandoorja leži v njegovi večplastni učinkovitosti:
- Izjemno visoka temperatura omogoča, da se meso v trenutku zapeče, kar ohrani vse sokove.
- Glina oddaja posebno vrsto toplote, ki prodre globoko v živila
- Dimljen okus, ki nastane zaradi kapljanja maščobe na žerjavico, je nemogoče posnemati na običajnem žaru
- Vertikalne stene omogočajo, da se kruh naan dobesedno "prilepi" nanje in se speče v manj kot minuti
Fun fact: V tradicionalnih indijskih restavracijah tandoor nikoli ne ugasne - ogenj gori 24/7! 🔥
NAJBOLJ ZNANE JEDI IZ TANDOORJA:
- Tandoori piščanec: mariniran v jogurtu in začimbah
- Naan: tradicionalni indijski kruh
- Seekh kebab: začinjeno mleto meso na palicah
- Tandoori roti: polnozrnati kruh
- Paneer tikka: mariniran indijski sir