Masala čaj, ta aromatična in začinjena pijača, ki izvira iz indijske podceline, se postreže na poseben in edinstven način, ki ga drugje po svetu redko srečamo. V nasprotju z zahodnjaškim načinom pitja čaja v velikih skodelicah, Indijci uživajo masala čaj v majhnih količinah, običajno le okoli enega decilitra naenkrat. Ta način pitja ni naključen, ampak je globoko zakoreninjen v indijski kulturi in ima svoje praktične razloge.
Najbolj zanimiv del rituala pitja masala čaja je način hlajenja. Namesto da bi čakali, da se čaj ohladi v skodelici, ga Indijci običajno prelijejo na krožniček. S tem dosežejo dva namena: čaj se hitreje ohladi zaradi večje površine, hkrati pa se pri prelivanju iz višine še dodatno prezrači, kar okrepi njegove značilne arome. Ko čaj pristane na krožničku, ga počasi srkajo neposredno z njega, kar omogoča intenzivnejše doživetje okusov in vonjav.
Masala čaj sam po sebi je kompleksna mešanica črnega čaja, mleka in različnih začimb, med katerimi so najpogostejše kardamom, cimet, ingver, poper in klinčki. Vsaka sestavina ima svoj namen - kardamom doda svežino in aromatičnost, ingver poskrbi za toplino in pikantnost, cimet prispeva sladkobo, medtem ko poper in klinčki dodajo globino in kompleksnost. Majhna količina serviranega čaja omogoča, da se lahko v celoti posvetimo vsem tem niansam okusov.
Ta tradicionalni način pitja masala čaja ima tudi družbeni vidik. V Indiji je pitje čaja družabni dogodek, kjer si ljudje vzamejo čas za pogovor in druženje. Majhne porcije omogočajo, da se čaj večkrat na novo pripravi in postreže, kar spodbuja daljše druženje in omogoča, da ostane čaj vedno svež in vroč. Ritual prelivanja in hlajenja čaja na krožničku pa služi tudi kot svojevrstna točka fokusa v družabnih situacijah, okoli katere se razvije sproščen pogovor.